طراحان پترن نامدار – نامهایی که باید بشناسیم
نوشته : لورنزو پریرا
برگرفته از از سایت [1]widewalls
ترجمه: گل بهار رفیعی
همه “پترن آرتیست” ها یک ویژگی مشترک دارند – همه آن ها از پترن در آثارشان استفاده می کنند. ابزار یا تکنیک مهم نیست؛ تا وقتی که کسی یک ترکیب از عناصر یا اشکال تکرار شونده در یک چیدمان منظم و تکرار شونده را به کار بگیرد، می تواند “پترن آرتیست” معرفی شود. البته معرفی کردن کسی با این عنوان، به این معنی است که خلق کننده اثر در تعداد زیادی از کارهایش از پترن استفاده کرده است. هنرمندهای معروف مدرن و معاصر بسیار زیادی در این زمینه هستند، اما فقط آن هایی که تعداد زیادی اثر هنری مشخص، با طراحی های متشکل از نقوش تکرار شونده دارند، می توانند به عنوان هنرمند پترن شناخته شوند.
پترن ها معمولا با طراحی همراه اند، و در واقع اینجا جایی است که آن ها نقش بسیار مهمی را ایفا می کنند. وقتی بحث از هنر می شود، پترن ها از زمان های قدیم مورد استفاده قرار می گرفتند. آن ها در طبیعت وجود داشته اند – واحد های تکرار شونده از شکل یا فرم در دنیای پیرامون ما قابل تشخیص اند. در تاریخ هنر، پترن ها از زمان یونان باستان تا عصر معاصر مورد استفاده قرار گرفته اند. در هنر قرن بیست و یکم، نهضت ها و گروه هایی بودند که این تکنیک را پوشش می دادند، مثل آرت نوو، چرا که می خواستند زمینه ی طبیعی را با دنیای هنر و معماری ترکیب کنند (همچنین هندسه برآمده از طبیعت).
نهضت هایی هستند که فلسفه و رویکردشان از ابتدا علیه استفاده از پترن ها است. برای مثال، هنر مینیمالیست یا هنر مفهومی در معنی شان تکرار را به عنوان یک متد پوشش نمی دهند. هنوز هم، حتی با وجود این نهضت ها، شناسایی هنرمندان پترن ممکن است، و اسم هایشان در این لیست پدیدار می شود. حقیقتا، پترن ها به طور کلی تاریخ غنی ای در هنر دارند و نمی توانند نادیده گرفته شوند. از زمان باستان و هنر و معماری اسلامی، پترن ها همیشه نقش مهمی به عنوان یک فرم دکوراسیون، تکرار و ریتم داشتند. به همین دلیل است که هنرمندان معاصر بسیاری این سبک را در کارهایشان استفاده می کنند.
کتاب اصول طراحی پترن[2] هم معرفی کننده و هم توضیح دهنده این موضوع است. این کتاب نوشته ریچارد پراکتر[3] و شامل 280 تصویر است که مثال هایی تاریخی و معاصر از پترن را به تصویر می کشد، خیلی از آن ها از منابع متنوعی مانند یک سنگ طلسم باستانی پرو یی، موزاییک های قرن دوازدهمی، حریرهای گلدار قرن سیزدهمی، طراحی شابلون های ژاپنی و خیلی موارد دیگر به اقتباس گرفته شده اند. کتاب همچنین دستور العمل هایی از اصول شکل گیری پترن و کاربرد آن ها برای طراحی و دکوراسیون را به تصویر کشیده است. نمونه های دکوراتیو در قیطان بافی و قلاب دوزی، موزاییک ها، نقاشی ها، کولاژ ها، مجسمه سازی و روی کاغذ بسته بندی آشکار می شود و فصل پایانی گستره بصری یک موتیف مشخص را کاوش می کند –فرم قوس رومانسک. این کتاب می تواند برای معلم ها، دانش آموزان، طراحان و صنعتگران و همچنین تمام عاشقان هنر مفید باشد.
ویلیام موریس[4] – از پیشروان طراحی پارچه
جدا از یک فعال برجسته اجتماعی و شاعر بودن، ویلیام موریس همچنین به عنوان یک طراح پارچه مشهور که با جنبش معروف بریتانیایی هنر و صنایع دستی همراه بود شناخته شده است. موریس یک نام معروف در جهان کاغذ دیواری و طراحی پارچه است، و آثارش راه را برای استفاده از پترن در هنر هموار کرد. موریس در قرن نوزدهم زندگی می کرد و در سال 1860 آرام آرام نقاشی را کنار گذاشت و روی طراحی پترن های کاغذ دیواری تمرکز کرد. طراحی های کاغذ دیواری و پارچه او توسط تعدادی از انجمن صنعتگران و طراحان برجسته پذیرفته شده بود. تولید طراحی های موریس تا به امروز هم ادامه دارد.
اوون جونز[5]– زیورآلات و چاپ سنگی عکس
اوون جونز یک معمار برجسته ویلز از قرن نوزدهم بود. او مخصوصا برای مطالعاتش در زمینه دکوراسیون اسلامی در الحمرا (قلعه معروف در شهر اسپانیایی گرانادا) معروف است. جونز در همان حالی که در مورد الحمرا تحقیق می کرد، نظریه هایی روی پترن تخت، هندسه و رنگ آمیزی را توسعه داد. او تنها یک نظریه پرداز نیست، بلکه همچنین نظریه هایش را در باب پترن ها در عمل نیز استفاده می کرد. جونز کتاب هایی طراحی کرده بود و روی دیگر پروژه های چاپی نیز کار کرده است. علاوه بر این، روی تعداد زیادی از طرح های تزیینی کار کرد که بعدها از آن ها در تولید مبلمان و لوازم استفاده شد.
گوستاو کلیمت[6]– هنرمند پترن اتریشی
نقاشی های این هنرمند معروف اتریشی، در میان بسیاری از چیزهای دیگر، برای استفاده از پترن ها شهره اند. در واقع تعدادی از معروف ترین نقاشی های کلیمت با اقتباس گرفتن از سبکی که بسیار کارشده، دارای جزییات و تزیینی بود خلق شده بودند. به غیر از ورق طلا کاریهای معروفش، این هنرمند همچنین اغلب از پترن های درخشان به منظور نشان دادن شگفتی و حتی تمایلات جنسی استفاده می کرد. پترن هایی که کلیمت استفاده می کرد از هنر بیزانس، یونان و مصر الهام گرفته شده بودند.
آنی آلبرس[7]– مهمترین شخصیت در هنر طراحی پارچه قرن بیستم
آنی آلبرس یک هنرمند طراحی پارچه و چاپ طرح آمریکایی بود. در سال 1899 در برلین به دنیا آمده بود، او در باهاوس و وایمار تحصیل کرده بود، جایی که او بیشترین هنرمندان برجسته باهاس را ملاقات کرد. هنگامی که به ایالات متحده نقل مکان کرد، شروع به ساختن پترن های پارچه با قابلیت تولید انبوه کرد. بسیاری از این پترن ها هنوز هم تحت عنوان بافت های “تصویری” آلبرس قابل تشخیص اند.
فرد توماسلی[8] – پترن های روانگردان
وقت آن است که به معرفی برخی هنرمندان معاصری که از پترن ها در هنرشان استفاده می کنند بپردازیم. یکی از آن ها فرد توماسلی است، هنرمند معاصر آمریکایی که به خصوص برای نقاشی های پر از جزییاتش روی پنل های چوبی معروف است. این هنرمند پترن های انتزاعی، فیگور های انسانی و فرم های طبیعی را به نمایش در آورده که از مواد غیر معمول مثل دارو های تجویزی، گیاهان توهم زا و تیکه هایی از کتاب ها و مجله ها در آن ها استفاده شده است. توماسلی در شهر نیویورک مستقر است.
دانیل بورن[9]– ساختار شکنی مکان و زمان
دانیل بورن یکی از برجسته ترین هنرمندان فرانسه است. هنر او معمولا به عنوان هنری رادیکال معرفی می شود – او این ایده از نقاشی به عنوان یک شی را رد و از مولف ایده بودن امتناع می کند. بورن به خصوص برای چیدمان هایش شناخته شده است، مانند جایی که از راه راه های عمودی استفاده می کند. تحت نفوذ سنگین فلسفه پست مدرن فرانسوی سال های 1960 و 1970، بورن پترن ها را در چیدمان ها و دیگر کارهایش با هدف ساختارشکنی ایده ی مکان و زمان اعمال کرد.
دامین هرست[10]– بال های پروانه
دامین هرست، یکی از هنرمندان معاصر پیشرو در هنر فیگورها در زمان ما و عضو انجمن هنرمندان جوان بریتانیا[11] نیز از پترن ها در آثارش استفاده می کند. البته، آثار او فقط درباره تکرار و چیدمان منظم نیست، ولی تعداد زیادی از کارهای معروفش به خاطر استفاده از پترن ها شناخته شده اند. اثر معروف هرست، نقاشی های کالدوسکوپ[12] از هزاران بال پرنده تشکیل شده اند که با پترن های پیچیده شان یاد آور شیشه های رنگی هستند.
سارا موریس[13]– نشانه های الگویی
سارا موریس هنرمند معاصر آمریکایی است که در شهر نیویورک زندگی و کار می کند. او به بررسی محیط شهری می پردازد و آثاری خلق می کند که در آن ها با معماری، رنگ ها، فرم ها و روان شناسی بازی می کند تا یک اثر هنری را با شهری که اثر درباره ی آن است پیوند دهد. در بسیاری از آثارش، او از نشانه های الگویی استفاده می کند و روی انرژی و ساختار نشانه هایی که در معماری شهر ها جاگذاری شده اند تمرکز می کند. سری اریگامی او چالش های بسیاری را برانگیخت، از آنجا که او توسط یک گروه از شش هنرمند اریگامی برای کپی کردن پترن های چین دار که طراحی اصلی آن متعلق به ایشان بود مورد شکایت قرار گرفت.
لالا ایسایدی[14]– زنان و هنر عربی
یکی از شناخته شده ترین هنرمندان مراکشی، لالا ایسایدی است که برای عکس های صحنه پردازی شده او از زنان عرب شناخته شده است. این عکسها تصاویری از صحنه هایی است که با یک رندر کم رنگ از خطاطی عربی پوشش داده است. همچنین او با استفاده از خوشنویسی در کارهایش می کوشد ساختار کلیشه ای از زنان عرب را بشکند و در حالی که تلاش میکند تصاویر زنانی را به نمایش می گذارد به نظر می رسد که پترن های شرقی آنها را پوشانده اند.
یویوی کوزاما[15]– پترن و رنگ های روانگردان
یویوی کوزاما همیشه به رنگ های روانگردان، تکرار و پترن علاقه داشته است. بر اساس این علاقه های موضوعی، این هنرمند معروف نقاشی ها، چیدمان ها و کولاژهایی را خلق می کند. پترن ها نقش بسیار مهمی را در هنر او ایفا می کنند. در توضیح نقاشی اش با نام Flower (D.S.P.S) می گوید: “روزی من داشتم به پترن های گل قرمز رومیزی روی یک میز نگاه می کردم، و وقتی سرم را بلند کردم همان پترن را دیدم که سقف، پنجره ها و دیوار ها، و در آخر تمام اتاق، بدن من و جهان را پوشانده بود. حس کردم که باید شروع به محو خودم کنم، تا در زمان بی نهایت و مکان مطلق سیر کنم، و تا نیستی تقلیل یابم. من متوجه شدم این در واقع اتفاق می افتد و نه فقط در خیال من؛ ترسیده بودم؛ می دانستم که باید فرار کنم، مبادا از زندگی ام به خاطر طلسم گل های قرمز محروم شوم. من با نا امیدی از پله ها بالا دویدم. پله های زیر من شروع کردند به از هم گسستن و من در حالی که پایم پیچ میخورد از پله ها پایین افتادم.”
[1] متن اصلی قابل مشاهده در آدرس: http://www.widewalls.ch/famous-pattern-artists-names/
[2] Principal of Pattern Design
[3] Richard M. Proctor
[4] William Morris
[5] Owen Jones
[6] Gustav Klimt
[7] Anni Albers
[8] Fred Tomaselli
[9] Daniel Buren
[10] Damien Hirst
[11] Young British Artists (YBA)
[12] Kaleidoscope
[13] Sarrah Morris
[14] Lalla Essaydi
[15] Yayoi Kusama