بیانیه: “شهر من”
اساس کار بر پایه ماهیت شهر است، یعنی “تغییر”.
دگرگونی در ساخت- دوبارهنویسی- تخریب- نوسازی- پاکسازی- دوبارهسازی و درک اینکه شهر بر اساس کنشها- واکنشها- برهمکنشها شکل میگیرد. وجود شهر مثل یادگاری نوشتن بر دیوار شهر است، زنده است و زوال میپذیرد و هر چه میآید کنشی نو و عمارتی نو…
واقعیت شهر یک جریان پویا و درهمآمیخته از رفتارها، کردارها، گویشها و پویشها است. به همین دلیل، شهرِ شما شبیهِ شما میشود و شهرِ شما آئینه شما است.
این یک کار مفهومی و یک کاوش ذهنی است و اشارهای است به درهمتنیدگی شهری از انرژیهای پنهان زندگی و ذهن انسانها… یک گشتالتی است از وجود شهر و بستر و کالبد شهر بههمراه زندگی شهری که به شهر و شهروندانش هویت و جهت میدهد.
این پیچش و درهمتنیدگی و دو “شارِ درهمپیچ” آن بارها در طرحهای من ظاهر شدهاند و اولین جائیکه آنها را بهصورت دو دیواره درهمپیچ ارائه کردم در طرحی بود در دانشگاه کالیفرنیا در سال 1974، به نام Monument for LA (یک نماد برای شهر لسآنجلس)، که در آن یک دیوار تختهسیاه برای دیوارنویسی مردم و یک دیوار پر آینه بهعنوان نماد “تصویر مردم ساخته” از شهر درهم میپیچیدند و در دو سطوح مختلفالجهت دوران میکردند که بسیار از آن استقبال شد و هنوز هم “نماد دیوار شهری” و “شهر بهعنوان آینه” برای من یک تصویر ذهنی خاص است.
اینبار نیز دو دیوار موجود و منحنیِ رامپِ ورودی به سالن نمایشگاه را بهعنوان قطاعی از دو اسپیرال درهمپیچ انتخاب کردم و آن را بهعنوان یک برش و یا مسطورهای از طرح ذهنی خود ارائه نمودم. اول دیواری که بر آن بنویسند و دوم دیوار آینههای منعکسکننده و بیشمار شهری که برآیند پدیدهها و رخدادها و رویدادهای شهر هستند و انعکاس عمل دیوارنویسی شهری در مقابل آینهها و بدنههای منعکسکننده هویت و وجود شهر تهران.
در واقع هدف ما ایجاد یک “کهکشان راه شهری” یا بهعبارتی یک بافت شهری است از یافتهها، نیروهای مربوط و نامربوط از نهاد ناآرام شهر بههمراه وجود و پیچیدگی و تنیدگیهای آن.
حاصل برگرفتهای است از سالها کار مداوم در مورد شهر تهران بهصورت چهار لایه و عبارتند از نقشههای دقیق از دادهها و یافتههای شهری که در GIS و سایر نرمافزارهای شهرسازی فرا آورده شدهاند.
- شبکه اصلی بهصورت دیتاهای دقیق از یک نقشه موجودیت شهر تهران (لایه زیرین)
- یک شبکهای از لایههای نمادین منعکسکننده و متحرک از برآیند شبکههای موجود و نیروها و آستانههای شهری (لایه دوم)
- شبکههای موجود شهری که حاصل از قدرت و حوزه نفوذ گرانیگاههای آموزشی شهر است. (لایه سوم)
- شبکههای موجود شهری که حاصل از قدرت و حوزه نفوذ گرانیگاههای فرهنگی شهر است. (لایه چهارم)
این کار مفهومی بهصورت یک بازی تجربی با گروهی متشکل از همراهان و همکاران بهوجود آمد و همراه با “بازی و کشف و فهمِ” شهر، در عمل یک ساخته درهمبافته را بهطور نمادین همرسانی میکند. بافتهای که در این مرحله تنها “گرانیگاههای” فرهنگی و آموزشی را از کنشهای بیشمار شهری همسازی و شبیهسازی نموده و لایههای دیگر در مدلهای مجازی باقی میمانند.
برای این همکاران بازیگر شهری درهم بافتن و درهم تافتن “فضا- زمان” با مکانها و گرانیگاهها و شناسه آنها همانند روندی بود که همواره در شهر در جریان است، بهطوری که تکاپوی پویای شهری به تاروپود این “شهر بافته” گره و کوک میخورد و همچون چلهکشی و دارکشیِ بافتهها، ساختار و سازههای شهری نیز خود را بههمراه هنجارهای مردمان آشکار میسازند…… غنی و زنده و پر هیجان.
کامران صفامنش
بنیان این کار گشتالتی است از شصت سال اندیشه و امید و تجربهورزی در مورد شهر، و مشتقی است از کارهای کامران صفامنش و برآیندی از صدها کار که برای شهر تهران انجام داده است و لیست آنها در پایان این نمایشگاه در کانال اینستاگرام او ارائه میشود.
اینستاگرام:
Kamran.Safamanesh